Za jakým účelem si Češi berou půjčky? Doba se mění a naše finance s ní

Za jakým účelem si Češi berou půjčky? Doba se mění a naše finance s ní

Průzkum odhalil, že půjčku mají téměř dvě třetiny Čechů a jejich celkové zadlužení stále roste. Minulý rok u bank i mimobankovních institucí dlužili 3,2 bilionu korun. Letos, po prvních dvou kvartálech, dluh narostl o 6,7 %, tedy 220 miliard, na 3,4 bilionu.

Mladší jedinci se zadlužují krátkodobými úvěry pomalejším tempem než starší generace, na druhou stranu se ale u nich častěji objevují potíže se splácením. Průměrný finanční závazek činí 118 tisíc korun na dlužníka, což je sice nejméně ze všech věkových skupin, ale taková částka u mladých je varovným signálem, který odkazuje na finanční gramotnost a stále vyšší náklady na život bez jistot, které byly nabízené předešlým generacím.

Díky vysoké inflaci nabyli Češi nové znalosti – z donucení jejich finanční gramotnost vzrostla. To se pozitivně projevilo hlavně u osob ve věku 45 až 53 let, nejhůře jsou na tom mladí lidé do 35 let. Všeobecně také vzrostla znalost investičních strategií, je to díky snaze uchránit své úspory před znehodnocením kvůli inflaci.

Na co si Češi půjčovali dřív a na co si půjčují v současnosti?

Historie půjček je velmi proměnlivá, odráží různé ekonomické a společenské změny, dokonce i technologické inovace. Dříve byly půjčky často spojeny s konkrétní událostí, jako například svatba či pořízení nemovitosti, dnes se zjednodušeně řečeno půjčuje úplně na všechno.

Na co si Češi půjčovali dříve?

  • Svatby – půjčka na svatbu byla v minulém století běžná věc. Šlo hlavně o malé půjčky v rámci rodiny.
  • Nákup nemovitosti nebo pozemku – v minulosti se na nemovitosti a pozemky půjčovalo více než dnes, je to tím, že na hypotéku v dnešní době dosáhne má
  • Obchod či řemeslná činnost – dříve se mnohem více lidí věnovalo nějakému řemeslu a obchodu, proto byly časté půjčky, které byly využívány jako nástroj k založení a rozšíření podnikání.

Na co si Češi půjčují dnes?

  • Spotřebitelské úvěry – finanční situace zapříčinila, že je nutné si půjčit téměř na vše. Elektronika, nábytek či dovolená se dnes běžně bere na splátky.V poslední době se také objevují půjčky na úhradu povinného ručení pro elektrokoloběžky, což se stává stálerelevantnějším tématem s rostoucí oblibou tohoto dopravního prostředku.
  • Leasing – při dnešních cenách jen málokdo zvládne našetřit na automobil v dobrém stavu ze svého platu, proto jsou oblíbené různé druhy leasingů.
  • Osobní úvěry – úvěry o nižších či vyšších částkách jsou velmi rozšířené, protože umožňují pořídit si cokoliv, co je potřeba. Půjčené finance lze použít na uhašení jiného dluhu.
  • Úvěry na podnikání – financování nových projektů něco stojí, za tímto účelem si dnešní podnikatelé půjčují na jakékoliv rozšíření svého byznysu.

Za změny může větší dostupnost a různorodost úvěrů. Banky se předhánějí, která nabídne lepší podmínky a udržela si tak stávající klienty či si přitáhla nové. Pokud si chcete půjčit, nemusíte ani chodit do banky, skrze internet se dozvíte vše, co potřebujete. Například, když si chcete půjčit určitou částku, nemusíte tápat, kolik přeplatíte na úrocích, výpočet splátek zvládnete hravě za pomoci online kalkulačky.

Zdroj foto: wayhome.studio / Adobestock.com

Půjčky